top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

AntennA

Transmissions from

the Belgian Electronic Music Scene

20u30 - Ron Boots & Rob Papen

April 26, 2022 een datum die veel liefhebbers van onze muziek uit de kosmos als een donkere dag hebben ervaren. Het heengaan van Klaus Schulze, zijn reis naar de kosmische eeuwigheid.
Zowel Rob Papen (bekend van Peru en Nova) als Ron Boots ( eigenaar en bezieler van het Nederlandse muzieklabel  Groove Unlimited ) zijn 2 muzikanten wiens werk zeer door Klaus Schulze is beïnvloed.
Rob had het idee om op het E-Day festival dat 2 weken na de sterfdag van Klaus gehouden zou worden een tribute voor deze grootmeester te organiseren .
Zaterdag 14 Mei stonden Ron & Rob op het podium van E-Day. Een video van dit eerbetoon aan Klaus Schulze kan je hier bekijken. Deze video is inmiddels in 6 maanden meer dan 11.000 keer bekeken.
Al snel kwamen de reacties binnen dat men wel een compleet concert zou willen.
Het eerste concert was op E=Live 2022 in november, en nu zijn ze te gast op het AntennA festival 2023 !
We kijken er naar uit!
 

15u tot 21u doorlopend - I P E M

I P E M staat voor "Institute for Psychoacoustics and Electronic Music".

Ze bestuderen muziekuitvoeringen en voorzien toepassingen in domeinen zoals: multimedia en podiumkunsten, augmented en virtual reality, fysieke revalidatie, welzijn, sport, .....

De belangrijkste activiteiten worden georganiseerd binnen een gecombineerde academische en socio-culturele context:  Art and Science Interaction lab [ASIL], denktanks en doetanks.

De bezoeker op het Antennafestival krijgt de mogelijkheid om op een interactieve manier kennis te maken met het "Institute for Psychoacoustics and Electronic Music".

Breng zeker eens een bezoek aan de I P E M stand.

19u30 - Silent Noise Revolution

Jan De Block brengt minimalistische piano op een bedje van LoFi geluiden en abstracte ruis.

Sinds hij in 2015 begon met Silent Noise Revolution duikt hij jaarlijks op in de PianoDay playlist van Nils Frahm.

In 2021 verscheen het album “Insides” op het Belgische label Belgian NeuMusik.

Op AntennA festival brengt hij een nasmaak van ouder werk en voorsmaak van nieuw werk.

Naast Silent Noise Revolution is Jan ook de oprichter van modular404, een label waarop hij enkel modular tracks van andere artiesten uitbrengt.

foto : Jeroen De Wandel

21u30 - Stijn Hüwels & Randall Casaer

Stijn Hüwels verkent met gitaar, minimalistische loops en veldopnames het muzieklandschap. Hij maakte albums samen met onder andere Ian Hawgood, Tomoyoshi Date en Chihei Hatakeyama en bracht muziek uit bij Home Normal, Dauw en Laaps. Dit jaar verschijnt bij Home Normal nieuw solowerk. Daarnaast cureert hij Slaapwel Records, een label gespecialiseerd in muziek die je in slaap wiegt.

Randall Casaer is als tekenaar/schrijver bekend van regisseurswerk met Wim Helsen en Wouter Deprez. Als illustrator kennen we zijn werk als huistekenaar bij De Slimste Mens ter Wereld.

Speciaal voor AntennA brengen Randall en Stijn samen een uitzonderlijke live performance. De muziek van Stijn vormt de sturende kracht voor Randalls on the spot unieke illustraties.

foto : Jolien Chielens

22u30 - Avondlicht

Avondlicht is het geesteskind van de Antwerpse elektronische muzikant en producer Matthias Dziwak.

Zijn altijd emotionele geluid - donker en gebroken, maar toch rustgevend - zweeft binnen een breed spectrum van muzikale genres, variërend van door breaks beïnvloede dansmuziek en hedendaags klassiek tot postrock, ambient en experimentele elektronica.

Zijn releases werden goed ontvangen en steevast gevolgd door een reeks live-optredens, die sinds de release van zijn debuutalbum Hyperromance uit 2020 zijn verschoven naar een meeslepende audiovisuele ervaring in samenwerking met Tulpa Collective.

Terwijl hij zijn sonische signatuur verder verkende en ontwikkelde tot een vervolg-LP, leverde Avondlicht remixes voor labels zoals InFiné en [PIAS], evenals het creëren van muziek voor film- en AV-installaties.

foto : Vibe Stalpaert

Label Anterior Insula Artists

Dit jonge Brusselse label stelt met LY Foulidis, Bitterling  en Rosetta Glare drie artiesten voor.

Drie keer avontuurlijke elektronische muziek, de reden om op deze festivaldag reeds bij aanvang aanwezig te zijn.

16 u - LY Foulidis is Denis Wouters, een ontdekkingsreiziger van elektronische muziek met een voorliefde voor experiment. Gewapend met synthesizers, tablets en tape loops loodst hij je een wereld binnen waar niets is wat het lijkt. Verwacht het onverwachte!

16 u 30 - Rosetta Glare is een raadselachtige producer uit Brussel die in 2021 hun eerste album Fabric uitbracht op Anterior Insula. Hun pulserende composities zullen je het fysieke met het metafysische doen verwarren.

18 u - Bitterling is een project van muzikant en beeldend kunstenaar Sam "Sluggart" Nielandt. Hij creëert diepe ambient composities waar de luisteraar doorheen kan dwalen als in een vertrouwd maar vervormd universum. Zijn debuutalbum getiteld Kleine Oneindigheid, werd uitgebracht op Obus Records.

15u30 - Muziek uit de Kosmos

Paul Verkempinck was van 1976 tot 1981 programmamaker en muzieksamensteller voor BRT 2 Omroep Brabant, waar hij verantwoordelijk was voor de legendarische laatavondprogramma's Kaleidofoon en Muziek uit de Kosmos.

In het kader van het programma organiseerde Verkempinck tientallen concerten; verscheidene met Klaus Schulze waaronder een concert met symfonisch orkest in het Casino-Kursaal Oostende en (op 17 mei 1979) een voor Europa exclusief concert met Vangelis in het Koninklijk Circus in Brussel. Paul Verkempinck organiseerde ook via "Muziek uit de Kosmos" het legendarische concert van Klaus Schulze in de Sint Michiels Kathedraal te Brussel voor 5500 concertgangers in 1977, het hoogtepunt van zijn radioprogramma. Memorabel was ook het concert van Ashra in het planetarium van Ukkel in 1977: met de PA van Manuël Göttsching die het liet afweten.

Met deze en nog veel meer verhalen zal Paul ons meenemen op een trip down memory lane.

foto : Owann

17u - Halfgeleider

De muziek die Maarten Voeten maakt met zijn modulaire synthesizer bestaat uit nostalgische lagen van gedetunede melodieën, samples van oude tapes en breakbeats, en doet denken aan muziek van het Ninja Tune label: modulaire reïncarnatie van triphop. 

In 2020 bracht hij Retrospect uit op modular404, in 2021 bracht hij in eigen beheer de cassette Gloed uit: 6 modular ambient tracks die in één take werden opgenomen, en in 2022 verscheen de EP Tussen nacht en dageraad op modular404. 

Voor 2023 zijn al verschillende releases gepland, waaronder ook op modular404.

Na een opgemerkte passage op Modulation eind vorig jaar mogen AntennA bezoekers zich verwachten aan een mix van lofi breakbeats, VHS klanken en commentaarstemmen uit oude wetenschappelijke programma’s.

Halfgeleider op bandcamp

Halfgeleider op Youtube

Halfgeleider op soundcloud

Halfgeleider op Facebook 

foto : Kosmo

18u30 - Nordlys

Gregory Delabelle studeert aan de Kunstacademie en gaat daarna voor een Master in Animatiefilms. Vervolgens gaat hij voor Regent in Plastische Kunsten. Hij heeft sinds 1992 muziek uitgebracht op sublabels en is oprichter van Mangoest Records dat staat voor hedendaagse elektronische muziek. Hij creëerde in 2011 een concept over audio en technologie in de muziek- en kunstscene. Ze organiseren maandelijks een festival met optredens van studenten en artiesten, genaamd Audiofobia dat 5 jaar lang ook een radioshow was. In 2015 begon hij met het bouwen en conceptualiseren van muziekinstrumenten die in veel releases worden gebruikt. Mangoest Records bracht niet alleen muziek uit maar begon ook dingen te maken die de muziek creëerden. Na jaren van werken en bouwen van eurorack modules is zijn passie voor het Serge 4U formaat blijven groeien. Gregory blijft relevant door zichzelf voortdurend opnieuw uit te vinden. Zijn live sets zijn pulserende stromen van polyritmische onrust, muterend van de ene sweet spot naar de andere flirtend met de grenzen van de controle. Sinds 3 jaar treedt hij op onder de naam Nordlys waarbij tracks worden uitgebracht op verschillende labels.

Programma zaterdag 25 maart 2023

bottom of page